Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2010 00:19 - Кой Кой е в приказния свят? 2 Приказните типажи, около които се върти светът…
Автор: nellnokia Категория: Забавление   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
4



 Кой Кой  е в приказния свят? 2

Приказните типажи, около които се върти светът

 

 

    Досега, предимно за Приказния Принц говорихме, а той е толкова разтегливо и имагинерно понятие...

    И има още много за него, но ще посплетничим зад гърба му още съвсем мъничко... 

    Може би, защото като най- важен мъж в кралството, около него се върти целия свят...   

    А познавате ли принцове, около които не се върти света ?

    Не! Не Принцовете на 2 и на 4 години. Става дума за големите, непораснали Принцове на мама... Около тях светът се е въртял и продължава  - понякога цял живот...

   А в приказките, Принцовете винаги са в центъра на събитията. Това е тяхното амплоа. Втората кожа.  За тях се организират конкурси и състезания с най-различни логически, интелектуални или творчески задачи, насрочват се балове с приказни девойки, секат се глави, мерят се пантофки из цялото кралство и още бог знае какво... (Въобще да си Принц май не е лошо!)

    В него са вторачили очите си хиляди девойки. (за това всеки мъж(непринц) може да му завиди).

   Но не мислете, че му е лесно да избира между хиляди...(дай, боже, всекиму!) Всъщност,  подложен на този ритуал, Принцът много рядко е скромен, тих и набожен. Може би, защото е белязан още от деня на раждането си със щастливата карма на престолонаследника и  славата на най-популярния необвързан мъж .

   Затова  Принцът не може да следва пътя на обикновения човек. Ще не ще - той е център на не една вселени. Ще не ще - неговата психика е изкривена и  не рядко, изродена в лика на  Принц-Самовлюбен, Принц-Прекрасен, Принц-Нарцис... 

   Не една теории в днешно време коментират белезите, които славата, властта и богатството оставят върху личностите на хората (има социални, психологически, философски, даже и хормонални теории). Всички те разкриват  тези личностни промени по собствен начин. (Даже някои стигат до абсурдниуте твърдения, че хората на властта и славата, тези галеници на съдбата, живеят твърде кратко...)*

 

                        „Огледалце ,огледалце,

                         Коя е най-красива на света ?”- пита царицата в приказката за Снежанка.

 

    Но вие не мислете, че Принц-Нарцис ще пита каквото и да било. Ще го чуете да говори направо:

 „- Ей , че съм убавец !!! Тю! Да ми се не ненагледаш !”-

 И даже ще го видите как се  усмихва, гол пред огледалото, прави маймунска гримаса, потупва се по голия корем като макак, оригва се и притичва бързичко до банята, за да продължи да се любува на себе си...

     Та затова стига вече за принцове. Има и други приказни типажи около, които се върти светът.  Идва ред и на Хитреца–Приказник.  Хитър ли Хитър Петър? Лукавство или инетелкт - са неговите водещи качестава?

     Този герой е прототип на тправния мъж. Мъжът, който се справя с всичко и винаги, независимо ”с или без” пари, ”с или без” слава, ”с или без” власт , ”с или без”  труд. Май това е мъжът дето и на Луната да иде, пак ще намери връзки и приятели,  за да постигне набелязаната от себе си цел. В този смисъл  той е център на един изключително земен, реален и битов свят, който наистина може да бъде притегателна сила за онези девойки– реалистки, които не считат себе си за „по- по- най- достойни” да бъдат истински Принцеси.

     Хитрецът властва в битовия земен свят, в ежедневието, а не в мечтите като Принца. Затова колкото и да е ощетен, толкова и надарен  е той,  т.е. наследството, което човек получава в живота си е не само материално. Интелектуалните дадености  са също много важни  и значими, стига да бъдат използвани разумно, с ловкостта, бързината и силата на ума. Хитрецът Приказник е от ония омайни мъже с чаровна усмивка и благ глас, които влизат под кожата и на жени и на мъже...

        Говорихме толкова много  за земните мъже...

        А къде останаха Боговете и магьосниците?Защо нищо не споменаваме за тях?

         Ами за Боговете или добро или нищо, че да не ги разлютим. В приказките , митовете и легендите - те направляват  хората, когато и както си искат. Намесват се, когато им е богуудобно и богуприятно в действията на своите „калени” кукли на конци.

       Естествено, че не само приказният, но и религиозният свят се въртят около техните приумици, прищевки и шантаво поведение.  Естествено, че независимо от мнението ни, те винаги са прави. Може би, за да докажем за сетен път, че с идеите на абсолютната божествена власт и с теориите за обективизма не се спори...

      В реалността мъжете, с ранга на богове се държат абсолютно сходно. Те стискат здраво в ръцете си съдбите и дори живота на хората около себе си, а  жените, имат предимно интимна и съкровена стойност за кратки периоди, (може би поради факта, че  имат власт над огромното множество богупомазанички и богупоклонички: блондинки, брюнетки и червенокоси). Ева отдавна не е  единствена Жена. Макар, че няма по-силна магия от женствената красота, от любовта и от омразата на една жена...

     Та така стигнахме и до магиите... (магьосници, вълшебници, магове и шамани, дето с  властта на тайнството, също успяват за завъртят вселената около себе си).

    Това  са  хората, сколнни да се противопостяват тайно на върховния бог и да променят съдбата на своите врагове и любимци ( по този начин се вписват отчасти и в схемата на бунтарите, сектанти, силни и неуправляеми хора... )

    Действието магия,  нерядко е нужно и необходимо, както на хората от приказния, така и на хората от реалния свят. Чудото е еднакво желано навсякъде...

     Но доколко странниците–магьосници се вписват в нашите представи за нормални и истински хора? Всъщност, това са  мъжете, които успяват по магически начин да постигнат целите си, а  животът им, работата и бита, да останат  загадка за околните.

     Естествено, че мъжът-магьосник може да бъде милионер, преуспял бизнесмен или просто минаващ странник между капките на живота без да се намокри...( На какво се дължи, как и защо - може би ще разсъждаваме по- нататък).

      Засега  просто гледаме как и Принцеси, и Пепляшки мигат омагьосани под вълшебството на   „приказните пирове”, без да знаят защо го правят. В митовете и легендите за крал Артур, една дама  - Лейди Игрейн ще допусне в ложето си омагьосан с лика на съпруга щ чужд мъж и така, ще постави началото на великото противоборство между Мерелин и Моргана... Затова, не се съмнявайте... Дори магьосникът- мъж, понякога си намира "майсторката!”

      Накрая, ако се замислим, ще се окаже, че  колкото типажи, толкова и центробежни на брой  сили,  завихрят, огромно множество от светове.

     Обединяващото в случая е само прословутият егоцентризъм ( термин от възрастовата  психология, според който децата( хората) са център на своята  вселена ). И макар че Галилео Галилей отдавна е доказал, че земята се върти около слънцето, някак си все забравяме това.  (Ако превърнеш мъжа до теб в слънце – май наистина си загазила... И дано никога не те споходи у дома Кралят- Слънце - Мъж! )

      Всъщност, не сме забравили, колко трудно порастват мъжете!:)

      (А дали за това не са виновни  жените: майки, баби , съпруги и любими)

      Може би поради тази причина споделеният опит и мъдрост в приказките, никак не са за пренебрегване...




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nellnokia
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 733226
Постинги: 81
Коментари: 600
Гласове: 787
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930