Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 22:44 - Отиде си един голям глас... Как песента на Стефка Съботинова стана известна по цял свят - Спомени на Стефка Съботинова
Автор: nellnokia Категория: Новини   
Прочетен: 4658 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 31.07.2010 22:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    
image
   Отиде си един голям глас. Дългогодишната солистка на ансамбъл Филип Кутев, известната отвъд океана и по цялото земно кълбо,  Мистерията на българските гласове -  Стефка Съботинова.

Световна известност й носи през 1994 г. песента "Притури се планината" с новия, модерен аранжимент на Жаки Анона. Тази песен и "Мар, Станке ле" са включени в грамофонна плоча, спечелила "Грами" през 1979 г. 


 Днес се изненадах колко много клипове има направени по тази песен. А само до преди година, две беше само този, който е прикачен от долу.

Стефка открива колко известна е станала по цял свят съвсем случайно,когато ходилана турне в Швейцария. Влязла в един музикален магазин, за да види каква народна музика имат. Билс направо шокирана, когато видяла диск с нейното име. Диск никога не била записвала. 

Притури се планината" взела награда на фестивал за народни песни в Братислава. Марсел Селие бил там с жена си. Дошул  тук, в България, в националното радио и със собствена техника записал целия Златен фонд.

"Един ден Анелия от "Какафония" ми се обажда и казва: "Г-жо Съботинова, трябва да дойдете в телевизията. Пратиха ни един ваш клип от Франция." Пуснаха клипа, а аз гледам и се чудя и не мога да повярвам. Голям шум се вдигна после, големи разправии имаше. Но не се намери българин, който да направи наш клип. Явно не им се даваха пари, а се сърдиха на Марсел, че направи световен хит от тази песен."


Гледах много клипове по тази песен.
Особено въздействащ е клипаът, направен с кадри от филма "Време разделно" (кликнете)image

Ето едно интервю със самата стефка Съботинова, публикувано в местен сливенски вестник:
   Стефка Съботинова за песента "Притури се планината" - Извадки от пресата:

Как започнахте да пеете, г-жо Съботинова?
- Откриха ме като певица в Пловдив. По училищата ходеха фолклористи от радиото. Там ме откри Жечо Долчинков. Записах в радиото 3 песни с групата на Цвятко Благоев.

Кой е звездният миг в кариерата ви?
- Това, че направих световен хит, от което много хора не останаха доволни – включително и някои от най-големите ни музиканти. Но аз не съм виновна, виновни са те. Песента беше във фонотеката. Защо не я направиха те световен хит? Едва Марсел Селие се сети да я направи през 1994 г., като я даде за обработка на французина Жаки Анона. Около тази песен много скандали имаше и да ти кажа, вече ми е неприятно да говоря.
       Марсел дойде в радиото и със своя техника записа всичко, целия златен фонд на радиото. Той купи две мои песни. Две солови песни имам в плочата, спечелила „Грами“ с песни от различни състави: „Притури се планината“ и „Мари Станке ле“. ———–

„Притури се планината“ е продадена за озвучаване знаеш ли на колко филми? „Исус от Монреал“ е озвучен с нея; когато се връщаха съветските войски от Афганистан, във филма, който даваха по „Взгляд“, също звучи „Притури се планината“.


- „Мистерията на българските гласове“ ...

- Аз пеех в състава за народни песни на радио „София“, който после бе наречен „Мистерията на българските гласове“. Там работих от 1973 до 1985 г. Към радиото имаше и оркестър, където се смениха много диригенти: Здравко Михайлов, Кюркчийски, Динев. Този оркестър съществува и до ден днешен. При Здравко Михайлов съставът ни започна да пътува в чужбина. Той самият бе следвал в Швейцария и бе близък с Марсел Селие. По негово време съставът получи името „Мистерия на българските гласове“.

image

Певицата има два самостоятелни диска и един дуетен албум с Тинка Пешева. Гастролира в Англия, Франция, Белгия, Холандия, Сърбия (бивша Югославия), Германия, Китай, Монголия, Русия (бившия СССР), Унгария, Чехия и други страни. 







Тагове:   спомени,   как,   отиде,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nellnokia
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 733158
Постинги: 81
Коментари: 600
Гласове: 787
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930