Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2011 22:22 - Днес е 1-ви април
Автор: nellnokia Категория: Новини   
Прочетен: 4337 Коментари: 2 Гласове:
6



   image      Едва ли има някой, който да не знае, че днес 1-ви април, честваме „Денят на хумора" или „Денят на глупака". Мнозина обичат да се шегуват с другите, но рядко - да бъдат обект на шеги. Освен това никак не е лесно да се измисли добра шега. Но първи април си остава единствения ден в годината, в който можете да се пошегувате с приятелите си, да ги излъжете и изиграете съвсем безнаказано, а те от своя страна - също. Не забравяйте, че днес е и единствения ден, в който и журналистите или политиците могат да се пошегуват с вас.

В България нямаме такива шокиращи традиции. Единствен  Станишев  досега се е възползвал от идеята  да се пошегува публично в медийното пространство. Той обяви 1 април не за „Ден на лъжата", а за „Ден на ГЕРБ".image

Преди обаче да ви запознаем с някои шокиращи примери на най-безобразни първоаприлски журналистически лъжи, ми се ще да кажем съвсем накратко защо точно този ден, а не някой  друг е наситен с подобно съдържание. За съжаление истината се губи сред хилядите измислици, лъжи и глупави ситуации през вековете.

Защо 1-ви април?

Пътят ни отвежда във Франция 1564 година по време на управлението на Шарл IX, който най-неочаквано решил да премести началото на Новата година от 1-ви януари на 1-ви април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишните си поздравления и подаръци през април, което изведнъж станало много забавно и смешно. Нарекли денят Първоаприлска риба, защото слънцето било в съзвездие Риби.

image В Англия от невинното "рибно" развлечение израснал цял един Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува и разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с весел смях и викове: "Априлски глупак!" Една от най-големите измами на 1 април, за която дълго после си спомняли вестниците и списанията, станала в Лондон през 1860 година, когато няколко стотици английски джентълмени и техните опърничави английски лейди получили покани да отидат на "ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауер в 11 часа сутринта на 1 април".

 В Германия и Австрия този ден не се празнува. Счита се за нещастен ден в годината, защото тогава е роден предателят на Христос - Юда. В селата не работели, а възрастните лъжели децата, пращайки ги да изпълняват неизпълними заръки (напр. да купят от аптеката мас от комар).

Големите личности, също обичали да се шегуват помежду си.

Веднъж Джордж Бърнард Шоу изпратил на Чърчил билет с покана да дойде на премиерата на негова комедия на 1 април. Чърчил върнал билета със следната бележка: 
"Съжалявам, че не мога да присъствам на премиерата. Но бих дошъл с удоволствие на някое следващо представление, ако ще имате друго след това!" 
След няколко дни Шоу изпратил два билета на Чърчил с бележка:"Ще ми достави удоволствие да дойдете на представлението със свой приятел -  намерите такъв!" image

Така след множество интересни първоаприлски събития се е оформила една специфична топ-листа с най-грандиозните първоаприлски „въдици": сандвичи за леваци, дървета, които раждат спагети, и сутиени, които смущават телевизионните предавания... Неща, на които са се вързали хиляди хора, Но тъй като колонката е кратичка ще споменем само някои от тях.

Марадона в Москва На 1 април 1988 г. съветският вестник "Известия" съобщава, че световноизвестният футболист Диего Марадона ще играе с отбора на "Спартак" - Москва.

Айфеловата кула се мести През 1986 г. в-к "Паризиен" шокира французите със съобщението, че е подписано споразумение за демонтирането на Айфеловата кула. Символът на Франция щял да бъде преместен на територията на Дисниленд,

Еврохимн През 1999 г. програмата Today на Би Би Си Радио 4 заявява, че е взето решение британският национален химн "Боже, пази кралицата" (God Save the Queen) да бъде заменен от общоевропейски химн, изпълняван на немски.Новият химн, който бил пуснат по радиото специално за слушателите на Today, бил изпълняван от хора на немското училище в Лондон на фона на музика на Бетовен.

Недолюбването по оста Лондон-Берлин е експлоатирано отново през 2004 г. от Би Би Си Радио 2. Тогава водещият на едно от предаванията обявява, че Германия се е отказала от общата европейска валута и след като марката вече не съществува, Берлин е започнал преговори с британското правителство за използване на лирата.Стотици възмутени граждани звънят в радиото, обявявайки подобно искане на Германия за "нарушаване на британския суверенитет".

Плачещият Ленин През годините безброй икони и статуи на Дева Мария са ронили сълзи по чудотворен начин, но на 1 април 1995 година това прави статуята на Ленин в италианското градче Кавриаго

imageОперация "Паралакс" На 1 април 1979 г. лондонското Capital Radio разкрива правителствен план, наречен "Операция "Паралакс". Целта му била да синхронизира британския календар с този на останалия свят, тъй като Великобритания постепенно била избързала с 48 часа спрямо останалите страни и за да бъде коригирана ситуацията, се налагало да бъдат "отменени" (т. е. прескочени) 5 и 12 април

Гранати с диаманти за руските гангстери През 1996 г. агенция ИТАР-ТАСС предаде, че един от руските военни заводи започва да пуска ръчни гранати, инкрустирани с диаманти. Те били предназначени за местните бандити, които, освен че били жестоки, следвали модните тенденции.

Бихме могли да продължим до безкрай, защото смехът е здраве. Непрекъснатият смях в продължение на един час се равнява на няколко обиколки кросче на стадиона. Антропологът Алберт Рап пък твърди, че в зората на човечеството усмивката била просто израз на триумф. Да се смееш е добре за здравето, но не всички виждат смешната страна на живота, защото нямат чувство за хумор. Казват, че усмивката и хуморът вървят ръка за ръка с всички човешки емоции: любов и разочарование, радост и тъга, а Чудомир обичал да казва: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж".




Гласувай:
6



1. mt46 - Поздрав!... :)))
01.04.2011 23:32
Малко е късно, но ти пращам покана за премиерата на новата ми стихосбирка "Тази нощ у дома"...
цитирай
2. nellnokia - Малко е късно, но ти пращам покана за ...
02.04.2011 04:40
mt46 написа:
Малко е късно, но ти пращам покана за премиерата на новата ми стихосбирка "Тази нощ у дома"...

Защо да е късно? Да не би представянето да е било вчера?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nellnokia
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 733117
Постинги: 81
Коментари: 600
Гласове: 787
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930