Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2010 07:32 - Познахте ли новият троянски кон?
Автор: nellnokia Категория: Новини   
Прочетен: 2100 Коментари: 3 Гласове:
5



 

Днес много общности се идентифицират със собствен жаргон. Стремежът към оригиналност, остроумничене и нестандартност набира нов, неподозиран размах в последните десетилетия. Жаргонът е мода, жаргонът е забавление, жаргонът е удоволствие и свобода, но и емблема за принадлежност към определени социални, регионални, етнически, професионални или културни общности.Ърбън или вилидж, от ийст или уест културата, медиен, уличен, от нета - съвременните хора изграждат свой нов универсален, по-специален език.

Истината е, че това не е само българско явление. Във всички езици жаргонът се разпространява много бързо, благодарение на масмедиите и модерните комуникативни средства - основно интернет. Разпространяват го песните в различни музикални стилове, рекламите, вицовете, книгите, дори учебниците и научната литература. Всичко зависи от това към какви общества, формални или не, се причисляваш, в зависимост от професията и интересите си. Попаднал в подходяща среда, жаргонът се предава от уста на уста, буквално в стил „копи-пейст". Дали вреди или просто разнообразява не е все още ясно, но в  езика ни нахлува нова лексика, която се интегрира бързо и успешно. В жаргон могат да се създадат множество синоними за едно и също понятие.Така например, за понятието "глупав" има повече от 50 думи, измислени по различно време.

Първите сведения за жаргона (ученическия говор) се появяват през 1930 г. Тогава го наричали  "софийски", "тарикатски ", "хулигански говор". Названието идвало от поведението на младежи, които с гордост се самонаричали "тарикати" („хитреци"). Така, в началото жаргонът възникнал като столично и ученическо езиково явление,  „олд скул"- от англ.old school -буквално - "старото училище". Олд скул са ученическите престилки с бели яки, рок музиката от 80-те, Сиси Кеч, Саманта Фокс, диско коланчетата и дънките чарлстон. Да си олд скул обаче може и да е фешън, докато да изглеждаш като от абитуриентски бал от 1987 г. си е направо мегаретро. Зависи какъв ти е пойнтът.(смисълът).

След толкова години (от 1930 г. - насам), на  жаргон  се говори в много населени места. Аргото на крадците и разбойниците се превърнало в интересна езикова база за жаргона на други общности. Дори бил пренебрегнат фактът, че особеният им език дълго време е бил необходим на престъпниците като самозащита, като шифър, код, с който да прикриват намеренията и от полицията.Статия от пресата, разкрива предумишлено убийство. В показанията си пред съда, Ванче споменал как Сиси му  казал, че "ще спре от движение Хайо". На жаргонен език това означава, че ще го убие, уточнил свидетелят. Престъпни групировки, които източвали банки с фалшиви бордера и платежни нареждания, използвали схеми с „гърмящ бушон" - случаен човек, който може да бъде пожертван (т.е. дори да изгърми веригата ще продължи да работи).

Сигурно си спомняте небеизвестната реклама с вафли „Споко", в която старците изведнъж заговориха на младежки жаргон: „ОбъркАл си рейса, пич!" Жаргонните думи и фразеологични словосъчетания  постигат съзнателно търсен ефект - привличане на вниманието на събеседниците, пародира се нечие поведение, предизвиква се смях. В  произведенията от художествената литература също много често се срещат жаргонни изрази. Те са съзнателно търсени и дори целенасочено развивани. Чрез тях авторите обогатяват речева характеристика на своите герои - показват техния произход, образованието, интересите,

Вградени обратно обаче, жаргонните изрази напомнят съвсем актуално забравеното старо, индуцират в себе си неочаквано нов смисъл и възкръсват в нов ретро-живот. Дали тази жизненост не е опасна? Защо българските думи в разговорния ни език звучат неактуално и старомодно? Дали жаргонът не е поредният модерен и привлекателен „троянски кон" днес?



Тагове:   новият,


Гласувай:
5



1. анонимен - Допълнение......
02.12.2010 13:29
Предлагам още, лъжата , лицимерието двуличието,.......има много, мързела и празните приказки , то е като да се каже " трябва да почистя в къщи" ама и вчера го каза и утре ще го кажеш и т. н. т. Днес празник утре делник-причини всякакви.Аз съм учил за това ,не мога да направя онова пак пречка!!!! И така килима няма да се изтупа ,мръсен ще е . Той си иска ТУПАЛКА и хубаво да се изтупа тогава ще е чист и приветлив.За това не е нужно да си със всичките дипломи на света .Дано съм се изразил в съответствие на изискванията и се извинявам за личната си преценка. И по важното е дали съм разбран. Благодаря.
цитирай
2. panazea - Не прилича на възрастни хора
02.12.2010 17:06
уличния гаменски език ! При мен предизвика само отвращение!
Какво може да накара човек да слезе толкова ниско?
Какво губим , когато печелим и какво печелим кагато губим?
цитирай
3. balgarski7vinarki - jargona po ulizite i v tvorbite - vse se chete
16.12.2010 06:49
panazea написа:
уличния гаменски език ! При мен предизвика само отвращение!
Какво може да накара човек да слезе толкова ниско?
Какво губим , когато печелим и какво печелим кагато губим?

Da, obache niakoi ne se sramuva ot psuvnite, nito pak ima strah ot tiah, tova e zashtoto chovek se osvobojdava ot staroto i vliza v novia red - po nashenski, balgarskl.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nellnokia
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 731384
Постинги: 81
Коментари: 600
Гласове: 787
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031